slider-akcija
slider-akcija
slider-akcija
slider-akcija
slider-akcija
Generalni Thule distributer
GENERALNI THULE DISTRIBUTER ZA HRVATSKU
♦ PROFESIONALNA PODRŠKA ♦ BESPLATNA MONTAŽA ♦ PRODAJNO MJESTO ♦ POTPUNO THULE JAMSTVO ♦ OSIGURAN SERVIS
Generalni Thule distributer - copy
NARUČI I PREUZMI!
NARUČITE PUTEM WEB SHOPA I ROBA ĆE VAS ČEKATI SPREMNA U POSLOVNICI. DOSTAVA DO TRGOVINE JE BESPLATNA. ROK DOBAVE JE DO 5 RADNIH DANA AKO PROIZVOD NIJE DOSTUPAN U ODABRANOJ TRGOVINI.
Besplatna poštarina
BESPLATNA DOSTAVA UNUTAR HRVATSKE ZA SVE STANDARDNE PAKETE IZNAD 150€
Dostava velikih paketa se naplaćuje 20€ (paketi velikih gabarita ili težine preko 28kg)
Besplatna poštarina Slovenija
BESPLATNA DOSTAVA UNUTAR SLOVENIJE ZA SVE STANDARDNE PAKETE IZNAD 335€
Dostava velikih paketa se naplaćuje 20€ (paketi velikih gabarita ili težine preko 28kg)
Brza isporuka
BRZA ISPORUKA ZA CJELOKUPNI THULE ASORTIMAN
SVE NARUČENE ARTIKLE ŠALJEMO NAJČEŠĆE UNUTAR 24h (radni dan). OČEKIVANA ISPORUKA UNUTAR HRVATSKE 1-2 RADNA DANA.
Slider akcija
STANDARDNIH 10% WEB SHOP POPUSTA NA SVE ARTIKLE
POPUST SE OBRAČUNAVA I NA AKCIJSKE ARTIKLE TE JE URAČUNAT U KONAČNU CIJENU
previous arrow
next arrow

Magnetni krovni nosači skija, da ili ne? Preporuke korištenja, kakva su iskustva te koje su razlike od klasičnih krovnih nosača skija?

Zbog povremenih upita za magnetne nosače skija, koje su razlike od klasičnih nosača, da li su ovi nosači dovoljno sigurni te koje su preporuke korištenja nosača skija, želimo ovim člankom pojasniti koje su osnovne razlike (od naših iskustava i iskustava naših kupaca).
Prvo da napomenemo da u našoj ponudi nemamo magnetne nosače skija. Razlog tome je što težimo da se u našoj ponudi nalaze samo proizvodi koji su testirani do krajnjih granica te gdje vanjski uvjeti, vremenski uvjeti i slično, neće utjecati na performanse i sigurnost naših proizvoda (kao kod ovih nosača). Upravo radi toga u našoj ponudi imamo isključivo Thule nosače skija koji se montiraju na osnovne krovne nosače jer znamo da se radi o vrhunskom proizvodu koji će u svakom trenutku, bez obzira na vremenske uvjete imati iste karakteristike i najvišu razinu sigurnosti.


Sigurnost magnetnih nosača skija
Kao što smo naveli prethodno, najbitnija nam je sigurnost. Na magnetne krovne nosače utječe nekoliko čimbenika. Jedan od čimbenika su vremenski uvjeti. U vremenskim uvjetima kao što su kiša, snijeg i led, vjetar te niske temperature, sigurnost ovih nosača se smanjuje. U takvim uvjetima postoji velika vjerojatnost da se nosači skija pomaknu, naročito kod naglog kočenja. Druga stvar koja utječe na sigurnost je vrijeme koliko su nosači na samom krovu (potrebno je skidati navedene nosače i očistiti krov). Većina nosača se mora skinuti nakon 1-3 dana (ako su kontinuirano na krovu) te se moraju očistiti. Krov vozila nije potpuno ravan te će na jednom dijelu sami nosač biti lagano “u zraku”. Vožnjom se nakupljaju čestice na krovu koje se mogu uslijed veće brzine nakupljati ispod samog nosača, na gaznoj površini između vozila i nosača. Na tom dijelu će se uslijed utjecaja otpora zraka i vjetra nakupljati čestice koje će smanjiti silu prianjanja nosača na sami krov.


Maksimalna dozvoljena brzina vožnje
Max dozvoljena brzina s magnetnim nosačima dok su skije na njima iznosi ovisno o proizvođaču od 80km/h do 130km/h*. Neki proizvođači su naveli da je preporuka vožnje s nosačima do max 80km/h. Netko tko putuje na skijanje u drugu državu te mora prijeći u kratko vrijeme veliku kilometražu, max brzina od 80km/h je svakako preniska. Drugi proizvođači navode da je max dozvoljena brzina s nosačima 130km/h dok kod navedene stavke postoji napomena da to ovisi o vremenskim uvjetima (prvenstveno vjetar).


Restrikcije za postavljanje magnetnih nosača
Magnetni nosači se ne mogu postaviti na veliki broj novijih vozila jer takva vozila imaju aluminijski krov (ili leguru na koju ne utječe magnet) te sami nosači neće prianjati na takvom krovu. Isto tako ako vozilo ima stakleni krov, krovni prozor (šiber) nećete moći koristiti navedeni nosač.


Potrebno obratiti pažnju prilikom postavljanja magnetnih nosača
Prilikom postavljanja magnetnih krovnih nosača na vozilo krov vozila treba biti čist i suh. Isto tako je potrebno obratiti pažnju na koju poziciju ćete staviti nosače (zbog zakrivljenosti krova). Većina proizvođača zabranjuje korištenje dodatnih naljepnica koje kupci često stavljaju (koji će zaštititi krov u slučaju pomicanja-grebanja) jer u tom slučaju se znatno smanjuje prianjanje samih nosača na krov.


Potrebno obratiti pažnju kod dužih vožnji ili ostavljanja magnetnih nosača na krovu
Većina proizvođača upozorava ukoliko će se nosači koristiti na duže relacije da se povremeno provjeravaju nosači na vozilu da li su dovoljno čvrsti. U slučaju kiše, snijega, leda i sličnih uvjeta potrebno je povremeno skinuti nosače i očistiti krov. Isto tako prilikom vožnje u takvim vremenskim uvjetima potrebna je dodatna opreznost i provjera. Većina proizvođača navodi kako se nosači moraju skinuti nakon 1-3 dana ako su bili kontinuirano na krovu vozila te se krov treba očistiti. Isto tako navedeni nosači se ne mogu zaključavati na samo vozilo pa nije preporučljivo nosače ostavljati na krovu jer se lagano mogu skinuti.


Usporedba magnetnih nosača skija sa klasičnim koji se postavljaju na osnovne nosače
Klasični nosači skija u pravilu mogu prevoziti više pari skija odjednom, puno su sigurniji te kod njih ne utječu vremenski uvjeti na sigurnost. Klasične nosače nije potrebno neprestano provjeravati kao magnetne nosače skija. Maksimalna brzina vožnje s navedenim nosačima i skijama je 130km/h (koliko je propisano večinom europskih testova/certifikata te koliko se maksimalno smijete zakonski voziti). Kod postavljanja nosača skija potrebni su osnovni krovni nosači. Osnovni krovni nosači su dostupni za gotovo sva vozila te samim time nemate restrikcije za postavljanje na određena vozila. Kasnije osnovne krovne nosače možete koristiti i za druge svrhe prijevoza, za postavljanje krovne kutije, nosača bicikala ili prevoženje stvari na samim nosačima. Kod magnetnih nosača skija nisu potrebni osnovni krovni nosači te su samim time nešto povoljniji.


Kada se odlučiti na magnetne nosače skija:

 • ako ćete prevoziti skije na kraće relacije
 • nećete postizati veće brzine
 • Vaše vozilo nema restrikcije oko postavljanja navedenih nosača
 • cijena Vam je jedna od najbitnijih stavki prilikom kupovine
 • ukoliko želite skidati nosače skija s krova nakon svakog korištenja

Kada se odlučiti na klasične nosače skija:

 • ako ćete prevoziti skije na duže relacije (u drugi grad/državu)
 • ako ćete postizati veće brzine (autoput)
 • ako ćete nekada voziti automobil van ceste (off road)
 • ako ćete ostavljati na vozilu nosače tokom cijelog skijanja (te možda i nakon skijanja)
 • ukoliko imate vozilo novijeg tipa koje ima aluminijski krov (ili leguru koju ne privlači magnet)
 • ako imate na vozilu šiber ili stakleni krov
 • ukoliko želite zaključati nosače skija za samo vozilo (od mogućnosti krađe)
 • ukoliko se ne želite zamarati sa stalnim skidanjem nosača i čišćenjem podloge

Konačni odabir nosača skija je isključivo na Vama. Dobro trebate odvagati što zapravo želite i što bi Vam više odgovaralo. Želimo Vam sretan i siguran put.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Svi stavovi navedeni u ovom članku su isključivo iz našeg iskustva i informacija koje smo dobili od drugih proizvođača. Nosače skija iz naše ponude možete pogledati ovdje.