slider-akcija
slider-akcija
slider-akcija
slider-akcija
slider-akcija
Generalni Thule distributer
GENERALNI THULE DISTRIBUTER ZA HRVATSKU
♦ PROFESIONALNA PODRŠKA ♦ BESPLATNA MONTAŽA ♦ PRODAJNO MJESTO ♦ POTPUNO THULE JAMSTVO ♦ OSIGURAN SERVIS
Generalni Thule distributer - copy
NARUČI I PREUZMI!
NARUČITE PUTEM WEB SHOPA I ROBA ĆE VAS ČEKATI SPREMNA U POSLOVNICI. DOSTAVA DO TRGOVINE JE BESPLATNA. ROK DOBAVE JE DO 5 RADNIH DANA AKO PROIZVOD NIJE DOSTUPAN U ODABRANOJ TRGOVINI.
Besplatna poštarina
BESPLATNA DOSTAVA UNUTAR HRVATSKE ZA SVE STANDARDNE PAKETE IZNAD 150€
Dostava velikih paketa se naplaćuje 20€ (paketi velikih gabarita ili težine preko 28kg)
Besplatna poštarina Slovenija
BESPLATNA DOSTAVA UNUTAR SLOVENIJE ZA SVE STANDARDNE PAKETE IZNAD 335€
Dostava velikih paketa se naplaćuje 20€ (paketi velikih gabarita ili težine preko 28kg)
Brza isporuka
BRZA ISPORUKA ZA CJELOKUPNI THULE ASORTIMAN
SVE NARUČENE ARTIKLE ŠALJEMO NAJČEŠĆE UNUTAR 24h (radni dan). OČEKIVANA ISPORUKA UNUTAR HRVATSKE 1-2 RADNA DANA.
Slider akcija
STANDARDNIH 10% WEB SHOP POPUSTA NA SVE ARTIKLE
POPUST SE OBRAČUNAVA I NA AKCIJSKE ARTIKLE TE JE URAČUNAT U KONAČNU CIJENU
previous arrow
next arrow

Kupujete vitlo i niste sigurni koje vitlo odabrati, u nastavku slijedi nekoliko savjeta

U ovom dijelu će biti govora o pravilnom odabiru vitla, bilo to za vozilo, kamion, kombi, vučnu službu, radionicu, brod ili neku drugu namjenu. Odabir vitla kupcima zna često stvarati problem jer nisu sigurni koje vitlo trebaju odabrati te kada odaberu vitlo, da li je njihov izbor zaista ispravan. Kupci se često odluče kupiti vitlo tek kada se stvori problem, a to je najčešće kada ostanu zaglavljeni u šumi s vozilom. U tom slučaju vučna služba može teško doći na navedenu lokaciju, a često se može dogoditi da nisu dobri vremenski uvjeti te teško možete naći osobu koja će vam moći pomoći u tom slučaju. U pravilu sva vozila koja će se koristiti u “off road” svrhe, odnosno van ceste gdje postoji velika vjerojatnost da će se vozilo zaglaviti, neophodno je posjedovanje vitla. Vitla su u tom slučaju najsigurniji i najjednostavniji način da se izvuče vozilo. Svatko tko je do sada koristio vitlo zna koliko vitlo znači u takvim situacijama.
Vitla se mogu koristiti i u druge svrhe, ne samo za vozila, ali u tom slučaju treba napraviti dobru procjenu. U nastavku će biti objašnjeno na što sve trebate obratiti pažnju kod odabira vitla te kako bi bili potpuno sigurni da ste kupili odgovarajuće vitlo. Često prodavači znaju davati oprečne informacije koje vas mogu zbuniti i zato treba biti oprezan. Isto tako ovaj članak ćemo temeljiti vitlima iz naše ponude, ukoliko ćete uzimati vitlo od nekog drugog proizvođača/dobavljača, svakako obratite pažnju na njihove specifikacije (da se ne razlikuju načini mjerenja) te njihove uvjete jamstva. Također obratite pažnju da od navedenog proizvođača/dobavljača imate osigurane rezervne dijelove (naročito potrošne) i servis.


Što prikazuje vučna sila vitla?

Vučna sila vitla koja je prikazana uz svako vitlo prikazuje koja je maksimalna vučna sila koju to vitlo može povući. Taj podatak je prikazan za vučnu silu na prvom namotaju sajle na bubnju vitla. Nije ista vučna sila vitla na prvom namotaju na bubnju i recimo na petom namotaju, zato tu informaciju treba uzeti u obzir. Na zadnjem namotaju vitla (dok je sajla najmanje namotana na bubanj) vitlo ima najmanju vučnu silu. Također treba obratiti pažnju na informaciju gdje neki proizvođači stavljaju vučnu silu “kotrljanja”. Takva prikazana vučna sila je puno veća od stvarne maksimalne vučne sile vitla pa se kupac može zbuniti i kupiti puno slabije vitlo nego što mu je potrebno. Silu kotrljanja renomirani proizvođači ne koriste u specifikacijama jer to nije referentna veličina, već svi veći proizvođači prikazuju isključivo stvarnu vučnu silu. Druga situacija gdje se kupci mogu dovesti u zabludu je gdje neki proizvođači navode max. vučnu silu ako se koristi kolotur. Recimo stvarna vučna sila vitla je 8000lb odnosno 3.629kg, neki proizvođači u samu specifikaciju znaju navesti da je vučna sila takvog vitla 16000lb odnosno 7.258kg (duplo veća nego stvarna) te nigdje ne navedenu da je navedena vučna sila isključivo ako se koristi kolotur (kolotur poduplava vučnu silu, ali je duplo sporije i duplo manja je iskoristivost dužine sajle, o tome će biti govora kasnije). Vitla se često označavaju po modelima s vučnom silom u librima. Obratite pažnju na navedenu karakteristiku je Vam upravo ona može biti pokazatelj o kojoj se vučnoj sili radi. Na našem web shopu i u specifikacijama se može vidjeti i vučna sila u kilogramima (radi lakšeg odabira i izračuna je prikazano u kg te se ne preračunava u kN).


Prva stvar na koju trebate obratiti pozornost prilikom odabira vitla – struja na kojem vitlo radi

Prva stvar na koju trebate obratiti pozornost prilikom odabira vitla je napon na kojem vitlo radi. To je prva i osnovna stvar od koje se kreće. Ukoliko vozilo ima napon od 12V birati će se vitla koja rade isključivo na 12V. Ukoliko imate kamion, vučnu službu i slično koja ima napon od 24V birati ćete isključivo vitlo koje radi na navedenom naponu. Ovdje ne smijemo izostaviti i ručna vitla koja rade isključivo mehanički. Ukoliko je potrebno koristiti vitlo u drugačije svrhe gdje se ne može vitlo priključiti na napon od 12 ili 24V često se odabire ručno vitlo.


Druga stvar na koju trebate obratiti pozornost prilikom odabira vitla – vučna sila vitla

Druga stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom odabira vitla je jedna od najtežih stvari kod odabira vitla, a to je vučna sila vitla. Univerzalna i najbolja formula za odabir odgovarajuće vučne sile vitla je: “ukupna težina vozila ili predmeta koji se vuče” x minimalno 1,5 = Vučna sila vitla. To znači da ukoliko imate vozilo koje napunjeno ima 1.200kg i pomnožite ga s 1,5 dobiti ćete minimalnu vučnu silu od 1.800kg koje vozilo treba imati. Tu se gleda vitlo koje ima najsličniju veću vučnu silu i to je vitlo od 4.500 libri odnosno 2.041kg. Ukoliko bi imali slučaj da je izračun vrlo blizu minimalne preporučene vučne sile vitla, svakako se možete referencirati na sljedeće vitlo po svojoj vučnoj sili. Kod korisnika koji će koristiti vitlo u težim uvjetima kao što je duboko blato, na većim uzbrdicama i općenito u ekstremnijim uvjetima, tada je potrebno ići na koeficijent i 2 umjesto 1,5. Što se odabere jače vitlo to će vitlo lakše obavljati svoju zadaću, raditi će pod manjim naporom i manje će se zagrijavati te će se svakako moći prema potrebi koristiti i u druge svrhe i uvjetima, npr. ako ćete izvlačiti vozilo koje je teže od vašeg. Ako vozilo ima masu 1.500kg, NIJE ispravno odabrati vitlo koje ima vučnu silu 1.588kg zbog gore navedenih čimbenika i takvo vitlo će biti preslabo za obavljanje svoje funkcije. U slučaju da se vitlo ne koristi prema uputama proizvođača i vitlo se preoptereti (nije kupljeno vitlo odgovarajuće snage), jamstvo ne pokriva takvo korištenje.


Treća stvar na koju trebate obratiti pozornost prilikom odabira vitla – veličina vitla

Treća jako bitna stvar kod odabira vitla je veličina vitla koje bi se odabralo. Ukoliko niste limitirani s prostorom gdje se montira vitlo, onda ovu stavku možete preskočiti. Ukoliko se vitlo pak ugrađuje unutar branika vozila gdje ste limitirani s prostorom, onda svakako treba obratiti pažnju na ovu stavku. Uz svako vitlo u tehničkim specifikacijama su navedene točne dimenzije vitla.


Četvrta stvar koju trebate gledati prilikom odabira vitla – specifikacije i performanse vitla

Zadnja i ne manje bitna stvar koju trebate gledati su specifikacije vitla. Što je vitlo više klase te samim time i skuplje, to vitlo ima bolje performanse. Ukoliko vam je bitno da je vitlo brzo prilikom izvlačenja, koristi manje struje ili ima certifikat za vodootpornost onda svakako obratite pažnju kod svakog vitla na specifikacijama koje su navedene uz svako vitlo. Skuplja vitla više klase su trajnija, robusnija te namijenjena za teže uvjete. Ovisno o tome koliko često ćete vitlo koristiti te u kakvim uvjetima bitno je obratiti pažnju na ovu stavku.


Bitna napomena kod odabira vitla

Često imamo kupce vitala koji vitla neće koristiti za izvlačenje vozila za što su primarno konstruirana (i brodova). Svakako se vitla mogu koristiti i za druge svrhe, ali u tom slučaju treba biti izrazito oprezan prilikom odabira vitla.

Zašto smo ovo spomenuli? Zato što kupci često kupuju vitla za vuču objekata koji nisu na kotačima. Nije nikakav problem koristiti vitla i u te svrhe ali treba uzeti u obzir da čim objekti nisu na kotačima i samim time je trenje veće, treba dobro odvagnuti koliko jako vitlo kupiti jer tada koeficijent od 1,5 nije ispravan i svakako je premali (ovaj koeficijent vrijedi za vozila na kotačima). Isto tako je bitno dobro procijeniti težinu objekta koji se vuče. Često kupci ne mogu procijeniti točnu težinu objekta. Kod vozila to nije problem jer u knjižici vozila uvijek možete vidjeti točnu težinu vozila. Dobro procijenite težinu objekta koji se vuče i pazite da objekt kada se vuče ne zapne na površini na kojoj se vuče jer to može oštetiti vitlo.
Vitla nisu konstruirana za izvlačenje drva iz šume. U tom slučaju treba biti vrlo oprezan jer prilikom povlačenja drva, drvo može zapeti za panj ili slično i vitlo se može oštetiti. Kod vitla se ne smije raditi “cimanje”.


Koje vitlo odabrati za koju namjenu

Često nas kupci pitaju koje vitlo mi preporučujemo jer imamo iskustva u tome i znamo sve o tome. U ovom dijelu ćemo napisati neke najčešće preporuke.

  • ATV, Quad, brodica i slična vozila do cca 800kg – preporuka vitla od 2000-3500lbs.
  • Manja vozila do otprilike 1.200kg kao što su Suzuki Jimny, Suzuki Samurai, Lada Niva – vitla od oko 4.500lbs; za teže uvjete te ukoliko imate mjesta za montažu može se odabrati veće vitlo od 8.000lbs
  • Vozila srednje veličine od otprilike 1.200 – 1.500kg kao što su Suzuki Vitara – preporuka je vitlo od 8.000lbs
  • Vozila srednja do veća kao što su Jeep Wrangler, Mitsubishi Pajero od otprilike težine 1.500 – 2.000kg – preporuka je vitlo od oko 10.000lbs
  • Veća vozila od preko 2.000kg kao što su Toyota Hilux (naročito pickup vozila gdje se može prevoziti veća težina), Land Rover Defender i slično – preporuka je vitlo od 10.000lbs za manje ekstremnije uvjete te ako se ne prevoze teške stvari u tovarnom prostoru; 12.000lbs – 14.000lbs za teže uvjete (ovisno o seriji i specifikaciji vitla)
  • Vučne službe – preporuka vitla od minimalno 12.000lbs
  • Specifični poslovi – uzmite u obzir težinu objekta koji se vuče, u kojim uvjetima, koliko često i na temelju gornjih informacija svakako izaberite vitlo koje će biti dovoljno jako, a u idealnim uvjetima dosta jače od onog što će vam trebati (ukoliko ne možete procijeniti težinu objekta te koliko će biti veliko trenje na podlozi).
  • Za podizanje tereta – isključivo industrijska vitla (dizalice) koja rade na 220V. Klasična vitla od 12 i 24V nisu konstruirana za podizanje tereta naročito zbog konstrukcije kočnice. Zato je potrebno koristiti vitla dizalice jer imaju drugačije konstruiranu kočnicu i prijenos koji su sigurni za podizanje tereta.

Bitni savjeti kod korištenja vitla

Najbitnija stvar prilikom korištenja vitla je sigurnost. Na napnutu sajlu na sredinu objesite neki objekt od nekoliko kilograma. Taj objekt će držati sajlu dodatno napnutu te će se sajla ljepše namotavati na bubanj te u slučaju pucanja sajle navedeni objekt će ublažiti nekontrolirano pucanje sajle.
Drugi bitan čimbenik je da prilikom namotavanja sajle na bubanj pratite kako se sajla namata na bubanj kako se nebi namotalo samo na jednu stranu. Namotavanjem sajle samo na jednu stranu bubnja može oštetiti vitlo.
Treća bitna stvar prilikom korištenja vitla je da se koriste dodatne gurtne i koloturi u situacijama kada sajla ne može ići okomito na vitlo prilikom njegovog namotavanja (u slučaju da je sajla pod velikim kutem namotavati će se samo na jednu stranu).
Kada koristite drvo kao uporište, nemojte sajlu namotavati oko drva. Za to koristite gurtne koje su za to namijenjene i povežite ih sa spojnicama za kuku od vitla.
Kod montaže vitla možete kupiti dodatan osigurač (u dućanima koji su specijalizirani za elektronske komponente). Ako vitlo može koristiti maksimalnu struju od recimo 280A, ugradi se osigurač od recimo 250-270A. Kod svakog vitla je u tehničkim podacima navedeno koliko vitlo može maksimalno koristiti struje. Osigurač se ugradi na kabel koji se spaja na akumulator.

Ovaj članak je napisan kako bi vam olakšao odabir vitla i informativnog je karaktera. Postoje različiti uvjeti i situacije koje korisnik treba sam uzeti u obzir, te se uvijek morate pridržavati uputa proizvođača. Nismo odgovorni za bilo kakvu štetu koja može nastati nepravilnim ili nesavjesnim korištenjem vitla. Ukoliko neki od dijelova su vidno oštećeni, bilo na vitlu ili vozilu, odmah prestanite koristiti vitlo. Isto tako ukoliko uočite otežani rad vitla (zbog preopterećenja, dotrajalih dijelova i slično), prestanite s radom. Vitlo se treba redovito provjeravati i održavati. Nakon korištenja očistiti, po mogućnosti zaštiti od prekomjernih vanjskih utjecaja (recimo s navlakom) te jednom godišnje ili prema potrebi (ovisno o upotrebi) podmazati zupčanike.

Na biolab.hr web shopu možete pronaći veliki izbor vitla i nosača vitla.